Dobry piec do pizzy - jak dobrać sprzęt do pizzerii?

Tym charakteryzuje się dobry piec do pizzy!

Dobry piec do pizzy jest w stanie osiągnąć wysokie temperatury bez długiego czasu podgrzewania i intensywnego czyszczenia, którego wymagają standardowe piekarniki kuchenne. Ponadto piec do pizzy jest często znacznie bardziej wszechstronny, niż sugeruje nazwa. Może być stosowany do uzyskania idealnie smażonych steków, pieczonych ryb z wyjątkowo chrupiącymi skórkami, aromatycznych warzyw i innych. 

Piec opalany drewnem to jedyny sposób na zrobienie pizzy dla tradycjonalisty. Proces gotowania chleba w piecu opalanym drewnem jest tak stary, jak nasza historia agrarna, a nawet współczesny piec na drewno prawie nie zmienił się w wyglądzie od czasu jego popularności w starożytnej Grecji. To rozwiązanie jest w pełni niezawodną, ponadczasową opcją. Plusy:

- Naturalne źródło paliwa nadaje charakterystyczny, "opalany drewnem" smak
- W odpowiednich warunkach drewno jest w stanie palić się cieplej niż propan
- Uproszczona konstrukcja takiego pieca jest zawsze niezawodna

Piece gazowe są bardziej popularne ze względu na ich dostępność. Mogą szybko odzyskać temperaturę podczas gotowania wielu pizz, dzięki stałej mocy wyjściowej paliwa. Są wygodną, przyjazną dla użytkownika opcją. Piec do pizzy opalany gazem wymaga propanu, który może być drogi. Piec do pizzy zasilany propanem można umieścić w pomieszczeniu wewnętrznym. Kolejną zaletą pieca do pizzy opalanego gazem jest to, że można go używać na zewnątrz. Plusy:

- Wygodniejsze ustawienie pieca
- Czystsze spalanie (tj. bez dymu; natomiast niekoniecznie czystsze dla środowiska)
- Łatwiejsza kontrola temperatury 

Piekarniki elektryczne są najlepszą opcją, jeśli pizza ma być robiona w środku jakiegoś pomieszczenia. Do jednych z ich głównych plusów można zaliczyć takie kwestie jak:

- Mniejsze wymiary do użytku na blacie
- Przyjazny dla użytkownika; może być bardziej wszechstronny również do przygotowywania innych potraw

Piece tunelowe do pizzy są jednymi z najczęściej stosowanych. Najlepsze gotowanie osiąga się dzięki przepływom powietrza wewnątrz komory i automatycznemu ruchowi siatki, która porusza się ze stałą zaprogramowaną prędkością. Urządzenie jest idealne również do gotowania żywności, która musi być zamrożona lub sprzedawana za pośrednictwem zorganizowanego handlu detalicznego. Jednym piecem tunelowym można przygotowywać aż do 200 pizz o szerokości 30 cm na godzinę.

Piece jednokomorowe do pizzy charakteryzują się tym, że są zasadniczo piecem pokładowym z wentylatorem do cyrkulacji powietrza nad górną częścią pizzy. Jest to połączenie, które może zapewnić pizzy chrupiące dno, podczas gdy krążące powietrze pomaga w upieczeniu górnej części pizzy i usunięciu wody uwolnionej z dodatków warzywnych. 

Piece dwukomorowe do pizzy charakteryzują się tym, że dają możliwość przygotowania jednocześnie dwa razy więcej pizzy w danym momencie. Dlatego też bardzo dobrze się sprawdzą w przypadku posiadania większej restauracji. 

O tym warto pamiętać!

Przed zakupem pieca do pizzy musisz wiedzieć, ile czasu zajmuje podgrzanie. Powinien mieć łatwe w użyciu pokrętło sterujące. Pomoże to utrzymać pożądany poziom ciepła podczas pieczenia. Jeśli produkt nie ma pokrętła regulacji temperatury, należy kupić takie, które ma. Wybór temperatury jest jedną z kwestii priorytetowych podczas robienia znakomitej pizzy. Możesz przetestować temperaturę pieca do pizzy, posypując mąkę na podstawę piekarnika. Mąka powinna stać się złotobrązowa, gdy piekarnik osiągnie określoną temperaturę. Nie należy zbyt często otwierać drzwi pieca do pizzy. Lepiej jest regularnie sprawdzać jego temperaturę. Gdy drewno osiągnie odpowiednią temperaturę, możesz umieścić w nim pizzę. Jeśli piec do pizzy jest dobrze izolowany, temperatura pozostanie na przyzwoitym poziomie przez cztery lub pięć minut. Pod koniec tego czasu pizza powinna być prawie gotowa. Jeśli gotujesz dużą ilość pizzy na raz, będziesz potrzebować większego pieca. Warto również pamiętać o tym, że podczas gdy jedne piece do pizzy nagrzewają się dłużej, inne robią to w krótszym czasie, piece do pizzy z cegły są najbardziej wydajnym wyborem dla początkujących. Stal nierdzewna i aluminium to najczęstsze rodzaje pieców. Są lekkie i łatwe w użyciu. Różnica między nimi to tylko temperatura podgrzewania wstępnego.

 

2022-07-01

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.108 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl