Pakowanie próżniowe — dlaczego warto?

pakowarka

Pakowanie próżniowe jest technologią w którą opłaca się zainwestować. Ten sposób zabezpieczania żywności uniemożliwia dostęp bakteriom, co decyduje o wysokiej jakości produktu w momencie jego otwarcia. Próżniowe pakowanie żywności ma same plusy!

Pakowanie próżniowe – jak to działa?

Z wnętrza opakowania foliowego usuwane jest powietrze, a następnie maszyna szczelnie zgrzewa folię. Dzięki temu do produktów nie dostanie się wilgoć, pleśń czy drobnoustroje. Tą metodą można pakować ryby, mięso, warzywa, owoce, ciasta, sery, a nawet gotowe dania.

Pakowanie próżniowe ma wiele zalet.

  • Jeśli pakujesz suche pokarmy, to zapobiegasz ich wilgotnieniu, a jeśli mokre, to zapobiegasz jego wysychaniu.
  • Pakowanie próżniowe zabezpiecza tłuste pokarmy przed szybkim psuciem.
  • Pakowanie próżniowe umożliwia marynowanie mięsa i ryb, produkty mogą leżakować nawet kilka dni.
  • Warzywa zabezpieczone próżniowo, wcześniej gotowane, w pełni zachowują swój smak, kolor i aromat.
  • Produkty zatrzymują wszystkie wartości odżywcze.

Jak prawidłowo pakować próżniowo?

Artykuły zapakowane próżniowo są całkowicie pozbawione powietrza, co skutkuje wydłużeniem ich świeżości. Trzeba jednak wiedzieć, że takie zabezpieczenie nie zastępuje lodówki. Surowa żywność zapakowana próżniowo musi być przechowywana w lodówce. Należy również pamiętać o tym, że folia nie chroni jedzenia przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Zapakowaną próżniowo żywność należy umieścić w zaciemnionym miejscu, a w przypadku owoców i warzyw także w lodówce.

Jaką pakowarkę próżniową kupić do restauracji?

Pakowarka próżniowa jest niezwykle użyteczna w każdym lokalu gastronomicznym. Wszelkie produkty spożywcze mogą być przechowywane znacznie dłużej niż w tradycyjnych woreczkach czy pojemnikach. Zapakowane tak artykuły nie tracą swojego naturalnego aromatu, smaku i zapachu. W profesjonalnej gastronomii pozwala to na spore oszczędności i  ułatwia lepsze zarządzanie całą kuchnią.

Co jest ważne:

  • moc urządzenia – im większa, tym szybsza będzie praca urządzenia. Maszyny o dużej mocy skuteczniej odsysają powietrze i znakomicie radzą sobie ze zgrzewaniem dużych opakowań,
  • grubość i rodzaj folii – każda pakowarka pasuje do odpowiednich woreczków, pakowarki komorowe przystosowane są do folii gładkich,
  • długość listwy – większość urządzeń pozwala na zgrzewanie woreczków o szerokości ponad 30 cm. Największe maszyny są w stanie zrobić zgrzew nawet do 100 cm.,
  • stopień automatyzacji obsługi – w manualnych pakowarkach trzeba własnoręcznie zamykać i otwierać komorę zgrzewającą, w pakowarkach automatycznych cały proces jest zmechanizowany,
  • maksymalne podciśnienie – im większe podciśnienie może wytworzyć maszyna, tym jakość pakowanych produktów będzie lepsza.

Pakowarki próżniowe komorowe

Maszyna tego rodzaju ma specjalną komorę, w której umieszcza się worek z produktem. W komorze powstaje próżnia, a powietrze jest odsysane z worka. Następnie folia jest zgrzewana. Pakowarki komorowe są bardzo wygodne w obsłudze, dzięki takiemu urządzeniu w krótkim czasie można zapakować dużą ilość produktów. Niektóre modele pakowarek mają nawet wbudowany system sterowania podciśnieniem.

Pakowarki próżniowe listwowe

Tego rodzaju urządzenia są znacznie mniejszych rozmiarów niż pakowarki komorowe, różny jest też sposób pakowania towarów. W pakowarkach listwowych zapakowany do woreczka artykuł wkłada się ręcznie, umieszcza na listwie zgrzewającej, a następnie zamyka pokrywę. Pakowarka listwowa wytwarza próżnię oraz zgrzewa opakowanie, szczelnie zamykając produkty.

Alternatywą dla pakowarek próżniowych są zgrzewarki tacek. Urządzenia te pozwalają zachować świeżość produktów i bezpiecznie przewieźć żywność, bez ryzyka jej wysypania lub rozlania. Niewielkie rozmiary tego sprzętu pozwalają umieścić je w każdej, nawet małej kuchni. Jeśli chcemy zgrzać tackę z produktem stałym, trzeba ustawić program i docelową temperaturę oraz docisnąć płytę zgrzewającą do powierzchni tacki.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

2020-11-20

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.001 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl