Szkło dla gastronomii.

szkło stołowe

W większości restauracji serwuje się alkohol, dlatego dobrej jakości szkło w lokalu gastronomicznym jest niezastąpione. Wyśmienite trunki przyciągają gości, co przekłada się na większe zyski. Klienci są zadowoleni, jeśli mają do wyboru wiele różnych alkoholi, cenią sobie także to, jak są one podawane. Z tego względu należy zaopatrzyć się w kieliszki do różnych rodzajów trunków.

Kieliszki do win

W restauracji, gdzie serwuje się wina musujące, białe, czerwone i wzmacniane, powinny być do dyspozycji co najmniej 4 typy kieliszków. Różnią się one między sobą wielkością i kształtem.

  • Wina czerwone najlepiej pić z pękatych kieliszków z dużą czaszą. Niektóre restauracje do czerwonego wina stosują dwa typy kieliszków – klasyczny oraz burgundzki (pinot noir).
  • Kieliszki do win białych mają celowo mniejszą pojemność, chodzi tu o właściwą temperaturę spożycia wina. Trunek ten często się dolewa, nie powinien stać długo w kieliszku, niepotrzebnie się ogrzewając.
  • Do wina musującego odpowiedni jest wąski kieliszek typu „flute” – który się delikatnie zwężona przy górnym rancie. Dzięki temu bąbelki dłużej się wydobywają i aromat wina jest pełniejszy. Oczywiście kieliszek nie może być przesadnie wąski.
  • Do wina wzmacnianego używa się charakterystycznego małego kieliszka, który kojarzy się głównie z porto, ale może służyć także do innych alkoholi.

kieliszki lodo

 

Kieliszki uniwersalne

Nie we wszystkich lokalach gastronomicznych podaje się wysokogatunkowe alkohole. Jeśli w Twojej restauracji tylko okazjonalnie serwuje się wino stołowe do posiłków, to zaopatrz się w kieliszki uniwersalne. Mają one klasyczny kształt, ale również dość dużą pojemność, można w nich podać zarówno alkohol, jak i wodę. Warto wiedzieć, że kieliszki uniwersalne produkuje się ze wzmocnionego, hartowanego szkła, które nadaje się do intensywnego użytkowania i mycia w zmywarkach. Kieliszki uniwersalne są cienkie i bez ozdób, można je łatwo dopasować do każdej zastawy stołowej.

Kieliszki do innych gatunków alkoholi

Niezwykle popularnym, tradycyjnym w Polsce trunkiem jest wódka. Kieliszki stosowane do wódki są obowiązkowe w wyposażeniu każdego lokalu, w którym odbywają się wesela, chrzciny, imprezy okolicznościowe, imieniny itd. Zwykle kieliszki do wódki czystej nie mają nóżki i mogą mieć pojemność od 25 do 100 ml. Często też podaje się wódkę w kieliszkach o pojemności około 30 ml.

Oprócz kieliszków do wódki w Twojej restauracji mogą być przydatne też kieliszki do koniaku, likierów, kufle do piwa, filiżanki do cappuccino ze szkła termicznego, a także, jeśli serwowane są drinki, eleganckie szklanki i kieliszki do pysznych koktajli.

Pucharki do lodów

Po dobrym daniu głównym wielu gości zamawia wyśmienity deser. Pyszne lody z czekoladą i owocami prezentują się wyjątkowo w ładnych pucharkach. Atrakcyjny wygląd deseru wzmaga doznania smakowe. Wiele zależy od fantazji i umiejętności tego, kto przygotowuje lodowe desery. Nasze pucharki do lodów znacznie ułatwiają sprawę! Twórz wspaniałe kompozycje deserowe i podawaj je w rozmaitych pucharkach, wykonanych z wysokiej jakości materiału. Możesz wybierać spośród tradycyjnych kształtów, jak i tych najbardziej nowoczesnych.

Na lodo.pl znajdziesz także inne produkty w kategorii szkło gastronomiczne. Są karafki i dzbanki, szkło termiczne, kufle i szklanki do piwa i wiele innych, przydatnych w gastronomii artykułów.

Kompletując naczynia szklane do restauracji, należy trafnie oszacować potrzeby. Weź pod uwagę również ewentualne straty. Mimo wielkiej dbałości, uszkodzenia i stłuczenia kieliszków są nieuniknione. Jeśli otwierasz dopiero swój lokal gastronomiczny, to skorzystaj z profesjonalnego doradztwa. Nasi konsultanci chętnie służą wszelką pomocą.

Zapraszamy do kontaktu!

pucharki do lodow lodo

 

2020-09-14

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.701 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl