Chcesz sprzedawać kebab? Zobacz, co będzie potrzebne!

kebab

 

 

Kebab należy do najchętniej jadanych potraw na mieście. Ludzie po pracy albo w czasie wolnym, chcą zjeść gdzieś szybko i smacznie. Pieczywo wypełnione po brzegi mięsem, warzywami oraz sosem zaspokoi największy głód. Lokal serwujący dobrej jakości, pyszne jedzenie może liczyć na stałych klientów i przyzwoite zyski.

Zanim zaserwujesz pierwszy kebab…

Wyposażenie punktu gastronomicznego, w którym przygotowuje się kebab, jest bardzo ważne. Odpowiedni sprzęt może pomóc osiągnąć sukces lub być przyczyną porażki inwestycji. Podstawowa lista potrzebnych urządzeń to:

  1. opiekacz do kebaba,
  2. nóż elektryczny do kebaba,
  3. opiekacz do bułek,
  4. lada sałatkowa,
  5. frytownica,
  6. szafa chłodnicza na napoje,
  7. zamrażarka.

Pamiętaj o przepisach sanitarnych

Każdy punkt gastronomiczny podlega kontroli Sanepidu, który wymaga tzw. dobrych praktyk higienicznych. W Twoim lokalu gastronomicznym zostanie sprawdzona czystość podłóg i sprzętów. Pracownik Sanepidu może też zapytać o projekt technologiczny i ważne badania wody.

Jakie są podstawowe wymagania Sanepidu dla małej gastronomii?

  • Krzyżowanie się dróg czystych i brudnych jest wykluczone.
  • Lokal musi mieć umowę na wywóz frytury i resztek jedzenia.
  • Zlewy muszą być opisane i powinny mieć przydzielone konkretne funkcje: np. mycie naczyń, mycie warzyw.
  • Każdy pracownik musi mieć aktualne badania na kontakt z żywnością.
  • Podłogi powinny mieć wygodną, zmywalną powierzchnię.
  • Punkt gastronomiczny musi mieć książkę kontroli sanitarnej.

Piec do kebaba

Najważniejszym urządzeniem jest opiekacz do kebaba, możesz wybrać elektryczny lub gazowy. Należy zdecydować się na taki ze stali nierdzewnej. Materiał ten gwarantuje odpowiednią trwałość i wygodne użytkowanie opiekacza przez wiele lat.

 

 

Opiekacze elektryczne cieszą się dużym uznaniem, ich zwolennicy uważają, że są one bezpieczniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Na pewno będą idealnym rozwiązaniem w punkcie gastronomicznym, w których nie ma możliwości podłączenia gazu. Warto wiedzieć, że są takie opinie, że grill gazowy nierówno piecze oraz takie, że piec elektryczny wysusza mięso. Oczywiście smaczne danie przyrządzisz zarówno na opiekaczu elektrycznym, jak i gazowym. Trzeba mieć jednak dobrej jakości mięso i starannie doglądać je podczas pieczenia.

Kebab gazowy

Piec do kebaba opieka mięso w charakterystyczny sposób, powoli się obracając. Kebab gazowy wykorzystuje do opiekania gaz ziemny albo gaz propan-butan, średnia moc urządzenia to 5 kW. Należy pamiętać, że instalacji urządzenia gazowego może dokonać jedynie osoba z ważnymi uprawnieniami.

Zanim kupisz piec do kebaba, musisz określić swoje potrzeby, wszystko zależy od liczby przygotowywanych porcji mięsa. Ilość wsadu mięsa zależna jest od modelu, są takie piece do kebaba, na które można nałożyć nawet 30 i 50 kilogramów produktu. Małe punkty gastronomiczne mogą zdecydować się na urządzenia z wsadem do 20 kg, natomiast dla dużych rekomenduje się piece do kebaba na 50 kilogramów surowca.

Kupując opiekacz do kebaba zorientuj się:

  • jaka jest ilość stref grzewczych i jakie są możliwości ich regulacji,
  • jaka jest wielkość średnicy mięsa, jaką możesz umieścić na bagnecie,
  • czy są dodatkowe bagnety – lepiej jest mieć jeden na zapas,
  • jaka jest dostępność serwisu i części zamiennych,
  • jaka jest moc palników / grzałek.

Elektryczny noż do kebaba

Wydajność noża jest bardzo ważna, trzeba wybrać taką, jaka będzie odpowiednia do Twojego punktu gastronomicznego. Noże różnią się między sobą mocą, szybkością obrotową oraz średnicą ostrza tnącego. Istotna jest również regularna konserwacja noża, trzeba pamiętać o uzupełnianiu smaru i koniecznej wymianie ostrzy tnących. Zaniedbania w tej dziedzinie mogą niestety zakończyć się poważną awarią

Jeśli masz dodatkowe pytania albo chcesz się dowiedzieć czegoś więcej na temat sprzętów do gastronomii — zapytaj specjalistów!

Służymy profesjonalną radą, zapraszamy do kontaktu!

2020-08-31

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.146 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl