Chcesz serwować doskonałe w smaku wino? Kup winiarkę!

winiarki

Winiarki to specjalistyczne chłodziarki do wina, które zapewniają trunkowi najlepsze warunki przechowywania i dojrzewania. Trzeba wiedzieć, że aromat i smak wina nie zależą tylko od szczepu czy regionu pochodzenia winogron. Ważne jest także odpowiednie przechowywanie butelki — we właściwej temperaturze i wilgotności, dzięki temu wino zachowuje optymalny bukiet zapachowy oraz smak.

Wino i lodówka — niekoniecznie dobrana para

W lodówce znajduje się wiele najróżniejszych artykułów. Jeśli włożysz tam butelkę znakomitego wina, zwłaszcza tę już otwartą i zabezpieczoną tylko korkiem, wino zacznie wchłaniać tam całą masę spożywczych zapachów. Niestety, towarzystwo makreli, żółtego sera albo kapusty wpłynie bardzo niekorzystnie na woń i smak trunku…

W domowej lodówce w wyniku częstego otwierania drzwi dochodzi do istotnych wahań temperatury. Butelki najczęściej umieszcza się w półce na drzwiach, jednak w pozycji stojącej wino nie może leżakować. Korek nie jest zanurzony, co przeszkadza dojrzewaniu trunku, ponadto zupełnie wyschnięty korek traci walory szczelnego zamknięcia. Kolejnym negatywnym czynnikiem, który występuje w lodówce, jest częsty dostęp światła, zwłaszcza promieniowania UV.

winiarka

 

Dlaczego chłodziarka do wina jest lepsza niż lodówka?

Lodówka nie nadaje się do przechowywania wina, w środku panuje temperatura, która jest dla niego zbyt niska. Wina białe i czerwone mają różne wymagania. Białe lubią temperatury w przedziale od 10 do 12°C. Czerwone natomiast wymagają kilku stopni więcej – od 14 do 18.

Wybierz swoją chłodziarkę do wina

W zależności od tego ile chcesz przechowywać butelek, kup sobie odpowiedniej wielkości urządzenie. W poszczególnych typach winiarek stosuje się różne typy chłodzenia. Są urządzenia jednostrefowe, dwustrefowe i wielostrefowe. W chłodziarkach jednostrefowych temperatura jest taka sama w całej winiarce, możesz ją ustawić na temperaturę od 5 do 18 stopni Celsjusza. Zalecamy je do jednego typu win – tylko do czerwonych lub tylko do białych.

Najlepsze winiarki dwustrefowe i wielostrefowe

Dwustrefowa winiarka ma dwie strefy temperatury (fizycznie rozdzielone specjalnym izolatorem cieplnym). Temperatury możesz ustawić wskaźnikiem ręcznym albo cyfrowym. W dolnej strefie ustawia się najczęściej wyższą temperaturę np. 14–16 stopni, natomiast w górnej strefie winiarki — niższą. Warto przestrzegać zaleceń producenta i użytkować winiarkę zgodnie z instrukcją, wtedy będzie działała optymalnie i przyniesie Ci największą korzyść.

Chłodziarka do wina wielostrefowa

W tym urządzeniu poszczególne poziomy temperatur ustawiają się samoczynnie. Wybierasz jedynie dolny i górny zakres temperatur, np. najniższą temperaturę na 7 stopni, a najwyższą na 17. W mniej zaawansowanych modelach temperatura stopniowo zmienia się o stałą wartość, zgodnie z ustawieniami fabrycznymi modelu.

W bardziej wyspecjalizowanych winiarkach możesz własnoręcznie ustawić skok temperatury (także według zaleceń producenta). Warto wiedzieć, że wysokiej jakości chłodziarki umożliwiają przechowywanie różnych rodzajów win (musujących, czerwonych, białych), na odmiennych poziomach temperatur.

Zanim wybierzesz konkretną winiarkę, zapoznaj się z dodatkowymi opcjami, zwróć także uwagę na klasę energetyczności urządzenia. Pamiętaj o tym, że chłodziarki do wina pracują 24 godziny na dobę, przez cały rok, lepiej zatem zdecydować się na wyższą klasę energooszczędności.

Jeśli tylko chcesz, specjaliści lodo.pl wskażą Ci winiarkę znakomicie dopasowaną do Twoich potrzeb. W naszej ofercie znajdziesz modele wyposażone w oświetlenie LED, które zapewni Twoim trunkom wspaniały aromat i smak.

 

Zapraszamy do kontaktu!

winiarka lodo

 

2020-07-27

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.049 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl