Jak zrobic mazurek wielkanocny?

Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na świąteczne mazurki. Mazurki na delikatnym i kruchym spodzie. Pyszny mazurek kajmakowy, czekoladowy, orzechowy, dekadencki, tahini, pomarańczowy, cytrynowy i różany. Mazurek bezglutenowy i mazurek wegański.
 
  • Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową oraz proszek do pieczenia. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować formę o wymiarach około 33 cm x 26 cm.
  • Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, przenieść do formy, odkleić górny arkusz papieru, dokleić brakujące miejsca ciastem.
  • Resztę ciasta ponownie zlepić w kulę i rozwałkować podsypując mąką. Zrobić z niego ozdobny rant na brzegach lub dekorację w kształcie kwiatu (nożem wyciąć liście, zrobić łodyżkę, ułożyć na placku).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 - 20 minut, na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

2018-03-22

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.049 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl