Piece konwekcyjno-parowe dla Twojego biznesu.

piec unox

 

Piece konwekcyjno-parowe to nowoczesne urządzenia gastronomiczne, charakteryzujące się niezwykłą wszechstronnością. Dzięki nim można piec, gotować, blanszować, grillować, smażyć i odgrzewać, dodatkowo piece te są bardzo wydajne. Urządzenia te realizują różne zadania i mają wiele funkcji, jednak ich obsługa jest intuicyjna i prosta. Warto mieć w swojej restauracji nowy piec konwekcyjno-parowy!

Urządzenie to można uznać za najważniejsze w całej kuchni, to w nim można przygotować  większość dań od przystawek, po dania główne i desery. Piec konwekcyjno-parowy zdecydowanie ułatwia pracę kucharzom, a jego użytkowanie nie generuje wysokich kosztów. Trzeba także powiedzieć, że wielu kucharzy uważa, że pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym nadaje potrawom o wiele lepszy smak. Mięso lub ryby, przygotowane w takim piecu, nie ulegają wysuszeniu, ponieważ cały czas do jego wnętrza doprowadzane jest wilgotna para. Efektem jest niezwykła delikatność i soczystość potraw, które nie są pozbawiane witamin. Piec konwekcyjno-parowy nie tylko piecze, ale także przygotowuje produkty na parze. W ten sposób możemy serwować posiłki niskokaloryczne i lekkostrawne, idealne dla osób na diecie.

Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe mają wbudowane intuicyjne wyświetlacze LED i elektroniczne książki kucharskie, dzięki którym możesz dynamicznie planować przygotowanie dań. Warto korzystać z możliwości, które daje technika, to się po prostu opłaca! W ofercie LODO znajdziesz wiele funkcjonalnych pieców konwekcyjno-parowych. Możemy pomóc Ci zdecydować się na sprzęt idealny dla Twojej działalności. Szczególnie polecamy Ci urządzenia marki UNOX, doskonałe piece RETIGO oraz niezawodny sprzęt marki REDFOX.

Podstawowa zasada działania urządzenia

Piec konwekcyjno-parowy jest unowocześnioną wersją pieca konwekcyjnego. Sprzęt ten wyposażony jest w specjalistyczny system, który pozwala na wielokrotne przetłaczanie gorącego powietrza, które jest filtrowane i oczyszczane z drobinek tłuszczu. W ten sposób zapachy i aromaty się nie przenikają. Powietrze przetłaczane jest przez komory, wymuszając poziomą cyrkulację powietrza. Dzięki temu temperatura rozkłada się równomiernie. W czasie obróbki termicznej do komory wtłaczana jest także para wodna, która przyspiesza gotowanie i zapobiega wysuszaniu się dań. Przygotowywanie potraw w piecu konwekcyjno-parowym umożliwia także znaczną redukcję czasu, przygotowanie potrwa nie wymaga już ciągłej uwagi np. obracania i podlewania mięs. Jednocześnie można także przygotowywać warzywa, mięsa i ryby, bez obawy zmieszania się aromatów i smaków.

mięso pieczone

Oszczędny piec — idealny w gastronomii

Warto zaznaczyć także, że w piecu konwekcyjno-parowym pieczenie trwa znacznie krócej niż w piecu tradycyjnym. Wiąże się to także ze zmniejszonymi rachunkami za prąd i lepszą obsługą gości (w tym samym czasie można podać więcej dań). Jednorazowy zakup pieca przekłada się na wiele korzyści. Cyrkulacja gorącego powietrza, która funkcjonuje w urządzeniu, umożliwia szybsze przygotowanie potraw, co wiąże się z oszczędnością energii na poziomie nawet 30%. Technologia tych pieców zakłada także minimalne używanie tłuszczu, potrawy są zatem nie tylko zdrowsze, ale także mniej kaloryczne.

Główne zalety pieca konwekcyjno-parowego:

  • zastępuje wiele innych sprzętów w kuchni,
  • dzięki niemu dania są lepszej jakości, mają mniejszą tłuszczu,
  • ma filtry, które zapewniają nieprzenikanie się aromatów,
  • potrawy w nim przygotowywane nie muszą być ciągle doglądane,
  • odgrzewa lub regeneruje gotowe dania bez utraty soczystości,
  • nie zajmuje wiele miejsca,
  • jest bezpieczny i prosty w obsłudze,
  • jako jednorazowa inwestycja szybko się zwraca.

Piece konwekcyjno-parowe przydadzą się wszędzie tam, gdzie codziennie wydaje się dużą liczbę dań. Można kupić sprzęt dla wielkiej restauracji, ale istnieją też modele dedykowane do pracy w mniejszych lokalach gastronomicznych. Powiedz nam jak funkcjonuje twoja firma, wybierzemy dla Ciebie idealny piec konwekcyjno-parowy!

Zapraszamy do kontaktu!

 

 

2020-03-10

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.004 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl