Profesjonalne kuchnie gazowe i elektryczne.

kuchnia gazowa stalgast

Prowadząc biznes w gastronomii, musimy dysponować profesjonalnym, dobrej jakości sprzętem. Różni się on od tego, który używamy w warunkach domowych, choć wygląda podobnie. Kuchnie przeznaczone do profesjonalnego użytku powinny być higieniczne, funkcjonalne i wydajne. Producenci proponują kuchnie elektryczne, gazowe i mieszane.  Wybór odpowiedniego modelu pomoże Twoim pracownikom lepiej sprostać różnym kulinarnym wyzwaniom.

 Można śmiało powiedzieć, że kuchnia gastronomiczna jest podstawowym elementem wyposażenia każdego punku gastronomicznego. To na tym urządzeniu można gotować, smażyć lub dusić wybraną potrawę. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kuchni, są to:

  • kuchnie gazowe, na gaz ziemny z sieci lub mieszankę propan butan z butli,
  • kuchnie zasilane energię elektryczną z gniazdka.

Różne modele mogą mieć dodatkowy piekarnik, jest także wiele urządzeń kombinowanych. Najczęściej dostępne są połączenia kuchni gazowej z piekarnikiem elektrycznym.

Każdy przedsiębiorca powinien wybrać sprzęt jak najlepiej dopasowany do własnych preferencji oraz warunków w jakich funkcjonuje kuchnia. Sprzęt na gaz jest wygodny i oszczędny, znawcy twierdzą także, że przygotowywane na gazie potrawy mają lepszy smak. Zwolennicy kuchni na prąd uważają z kolei, że takie znacznie łatwiej się czyści. Duża kuchnia z piekarnikiem jest wygodna, ale do małego pomieszczenia lepiej wybrać coś skromniejszych wymiarów. Trzeba pamiętać, że mądrze dobrany sprzęt znacznie poprawia wydajność i komfort pracy. Zanim wybierzesz konkretną kuchnię zastanów się do jakiego medium zasilającego masz dostęp.

kuchnia-elektryczna-zpiekarnikiem-redfox-spt-60-els

Kuchnie elektryczne

Urządzenia elektryczne mają tą przewagę, że można ich używać praktycznie wszędzie, dostęp do gniazdka jest naprawdę nieograniczony. Takie urządzenia na prąd ma jedną, dwie, cztery albo sześć płyt grzewczych, mogą być wyposażone w piekarnik, kuchnia może być na podstawie, nastawna, wyposażona w różne dodatkowe funkcje.

Kuchnie elektryczne:

  • są stosunkowo drogie w eksploatacji, prąd nie należy do najtańszych źródeł energii,
  • są bezpieczne — nie ma zagrożenia ulatnianiem się gazu,
  • nie wymagają przestronnego wnętrza, sprawdzają się nawet w małych pomieszczeniach,
  • nie powodują emitują spalin, pomieszczenie się nie brudzi.

Specjaliści Lodo pomogą wybrać Ci funkcjonalną kuchnię elektryczną.

Kuchnie indukcyjne

Są to kuchnie zasilane prądem. Podgrzewanie potraw uzyskuje się poprzez działanie szybkozmiennego pola magnetycznego. Modele indukcyjne są tańsze w eksploatacji od kuchni elektrycznych, ich powierzchnia  się nie nagrzewa.

Kuchnie indukcyjne:

  • wymagają u specjalnych naczyń z ferromagnetycznym dnem,
  • można je łatwo utrzymać w czystości,
  • stosunkowo wolno uzyskują efekt podgrzania,
  • gwarantują czystą i bezpieczną pracę.

W sklepie LODO możesz zamówić wysokiej jakości kuchnię indukcyjną.kuchnia indukcyjna stalgast 

Kuchnie gazowe

Popularne i doceniane w gastronomii są zwłaszcza kuchnie na gaz z sieci lub mieszankę gazową z butli.  W sprzedaży są modele wolnostojące i nastawne, o jednym palniku, 2-palnikowe, 3-palnikowe, a także 6-palnikowe. Warto wiedzieć, że podczas gotowania na kuchni gazowej tylko 50% energii jest przekazywane do żywności. Druga połowa ulatnia się w pomieszczeniu.

Kuchnie gazowe to:

  • niski koszt gazu w porównaniu do energii elektrycznej,
  • precyzyjne regulowanie tempa gotowania,
  • wysokie walory smakowe dań,
  • łatwa obsługa,
  • konieczność spełnienia określonych warunków technicznych lokalu. (Pomieszczenie musi mieć określoną wielkość, zapewnioną wentylację grawitacyjną, odpowiednią odległość od okna),
  • emisja spalin do pomieszczenia,
  • trudniejsze utrzymanie kuchni w czystości.

kuchnia gazowa egaz

Jakie urządzenie wybrać do swojego lokalu gastronomicznego?

Jeśli Twoja kuchnia jest duża, przewiewna, wyposażona w instalację gazową i każdego dnia wydajesz wiele posiłków gościom — warto kupić kuchnię gazową. Jeśli jednak wielką wagę przywiązujesz do czystości i komfortu oraz nie chcesz codziennie walczyć z przypalonymi naczyniami i garnkami — zdecyduj się na kuchnię elektryczną lub indukcyjną. Specjaliści Lodo chętnie doradzą Ci kuchnię, która będzie odpowiednia do Twojego biznesu i Twoich konkretnych warunków. Opowiedz nam o swojej działalności!

Serdecznie zapraszamy do kontaktu!

zupa

 

2020-02-28

Copyright 2015 LODO. Wszelkie prawa zastrzeżone

Czas generowania: 0.235 sek

Projekt: www.8k.com.pl

Wykonanie: www.kotnis.pl